JavaScript is required

Werken bij de IND: ‘Bij ons mag een kind weer even kind zijn’

label

Medewerkers aan het woord

calendar

media item image

Marianne en Anouk werken op de kinderopvanglocatie bij het aanmeldcentrum van de IND in Den Bosch en vangen daar kinderen op van ouders, verzorgers of voogden die verblijf willen aanvragen in Nederland. “Deze kinderen hebben vaak heel veel meegemaakt.”

De afkorting IND staat voor Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Deze instantie voert het vreemdelingenbeleid in Nederland uit, wat betekent dat zij alle verblijfsaanvragen beoordelen van mensen die in Nederland willen wonen of die graag Nederlander willen worden. Vaak gaat het daarbij om vluchtelingen die niet veilig zijn in eigen land en daarom hier asiel aanvragen. Partou vangt bij verschillende IND-vestigingen kinderen op, terwijl hun ouders, verzorgers of voogden deze procedure doorlopen.

Veilige omgeving

Pedagogisch medewerkers Marianne en Anouk werken in Den Bosch dagelijks met deze kinderen. “Samen met onze collega’s vangen we met veel liefde kinderen tot en met 12 jaar op met verschillende nationaliteiten, culturen, religies en achtergronden”, vertelt Anouk. “Dit maakt ons werk ontzettend boeiend en divers. Geen dag is hier hetzelfde.” Een groot deel van de kinderen die zij onder hun hoede krijgen, heeft veel meegemaakt. “Ons doel is om ze een fijne dag te bieden in een veilige omgeving, dat verdienen ze.” Om dit te bereiken, proberen ze elk kind te laten voelen dat zij niets van hen verlangen. “We kijken goed naar het kind; wat hebben ze nodig? Dat is bij de één een knuffel of een glimlach, voor de ander alleen maar speelgoed en voor weer een ander veel lachen. Maar we maken ook ruimte voor verdriet of het luisteren naar verhalen. We gaan hier echter nooit naar op zoek, dit moet echt vanuit de kinderen zelf komen”, legt Marianne uit. “De sfeer die wij creëren door vooral onszelf te zijn is cruciaal”, vult Anouk aan. “Doordat taal vaak een barrière is, is dit samen met authenticiteit zeer belangrijk voor een prettige omgeving waarin een kind ook weer even echt kind mag zijn.”

Anders dan reguliere kinderopvang

De baan van pedagogisch medewerker bij een IND-vestiging is behoorlijk anders dan werken in de reguliere kinderopvang, zegt locatiemanager Femke Merks: “De samenstelling van de groep kinderen verschilt per dag. Ook blijven zij niet voor langere tijd bij ons, meestal maar een paar dagen. De kinderen spreken vaak geen Nederlands, het is dus veel handen- en voetenwerk. Een dagelijkse routine hebben wij bovendien niet, wij handelen naar de behoefte van het kind.” “Ik was een tijdje geleden op de groep in Den Bosch toen er twee straaljagers overvlogen. Daar staan wij niet bij stil, maar één kind bevroor, die bleef stokstijf staan, en een ander kind rende naar de deur. Dan besef je weer met wat voor kinderen je te maken hebt”, vertelt Femke. “Ik heb ook situaties meegemaakt waarbij kinderen aan tafel zaten en je denkt: wat zitten ze toch lekker te kleuren. Totdat je daadwerkelijk ziet wat ze getekend hebben. Dan komen de meest gruwelijke verhalen voorbij. Het is soms gewoon heel heftig.”

Werken vanuit je hart

Voor deze functie moet je elke dag snel kunnen schakelen, contact kunnen maken en flexibel zijn. De samenwerking met de verschillende disciplines, bijvoorbeeld NIDOS (onafhankelijke (gezins-) voogdijinstelling) of beveiliging, maakt het werk ook zeker leuk. Maar werken bij de IND is vooral werken vanuit je hart, op een maatschappelijk verantwoorde manier. “In deze baan ben je echt met het kind bezig, dé beweegreden van iedereen die ooit pedagogisch medewerker wilde worden en de opleiding is gaan volgen”, besluiten Marianne en Anouk. Partou heeft momenteel opvanglocaties bij de IND-vestigingen in Ter Apel en Den Bosch. Zeer binnenkort wordt er een nieuwe geopend bij het asielzoekerscentrum in Budel, waarvoor momenteel vacatures open staan en men vooral op zoek is naar collega’s met levenservaring.

Werkgebieden

Toch een kijkje nemen bij een andere afdeling? Bekijk hieronder welke afdelingen je nog meer aanspreken.

Alle werkgebiedenchevron