Pedagogisch coaches zijn belangrijk voor het versterken van onze pedagogische kwaliteit. Als coach help je pedagogisch medewerkers bij vragen over het omgaan met kinderen in verschillende situaties. Op locatie, in de praktijk. Iedere pedagogisch medewerker krijgt deze coaching, maar wat houdt dat eigenlijk in? Wat zijn de werkzaamheden? En wat kun je doen als je wilt werken als pedagogisch coach?
Dag van een pedagogisch coach
Van het bezoeken van medewerkers op locatie tot het coachen met videobeelden en van het geven van teambijeenkomsten tot het beantwoorden van vragen: als pedagogisch coach is elke dag anders.
Werkzaamheden
Een locatiemanager bepaalt samen met de pedagogisch medewerkers een doel waaraan zij dit jaar willen werken. Met dat doel ga jij samen met hen in één van de kwartalen aan de slag. Jij zorgt ervoor dat alle pedagogisch medewerkers van die locatie dit jaar een vorm van coaching krijgen en zij hierdoor hun pedagogisch handelen versterken. Daarnaast beantwoord je dus ook vragen, over onderwerpen als de inrichting, groepsdynamiek en omgaan met conflicten. Wanneer er zorgen zijn over het gedrag van een kind, kijk je mee. Goed om te weten: als coach help je de pedagogisch medewerker bij het omgaan met het kind. Met als doel dat hij of zij het kind beter kan volgen en ondersteunen. Je stelt dus zelf nooit een diagnose over een kind en hebt geen contact met de ouders. Je kunt natuurlijk wel met de pedagogisch medewerkers meedenken over het stellen van de juiste vragen aan de ouders.
Tips geven
Je collega’s op de groep hebben de kennis, ervaring en weten goed wat ze moeten doen. Als coach hoef je dit hen dus niet te vertellen. Maar wel: kijken naar wat er op de groep gebeurt en hen vragen stellen zodat zij over bepaalde situaties na kunnen denken. Waar zijn ze mee bezig? Hoe kijken en luisteren ze naar de kinderen? En hoe is de sfeer op de groep? Algemene tips zijn er vaak niet. Want hoe je een huilende baby kalmeert, een kind dat overstuur is rustig krijgt of voor minder onrust zorgt op een buitenschoolse opvang, verschilt per kind en situatie. Belangrijker is de focus op een veilige sfeer met een goede structuur en persoonlijke ruimte voor iedereen.
Werkplek
Om iedereen goed te kunnen helpen, werk je zoveel mogelijk op de locaties. Ook voor het doen van je administratieve werkzaamheden – wat zo min mogelijk is, zodat je je beter kunt focussen op het coachen. Het voordeel van op locatie werken, is dat pedagogisch medewerkers makkelijker bij je terecht kunnen voor vragen. Ben je niet op locatie? Dan kan het zijn dat je overlegmomenten met je manager en kwaliteitsmanager hebt. Of een inspiratiedag, want ook dat is belangrijk.
Opleiding
Wil je werken als pedagogisch coach, dan heb je een diploma van een pedagogische opleiding nodig. Benieuwd of je de juiste opleiding hebt gedaan? Bekijk hier de kwalificatie-eisen. Bij Partou geven we de voorkeur aan een twee- of vierjarige HBO-opleiding en minimaal vijf jaar werkervaring in de kinderopvang. Kun je deze twee voorkeuren afvinken, heb je het juiste diploma en wil je graag bij Partou als pedagogisch coach werken? Bekijk dan hier of we op dit moment openstaande vacatures hebben.
Werkgebieden
Toch een kijkje nemen bij een andere afdeling? Bekijk hieronder welke afdelingen je nog meer aanspreken.
Alle werkgebieden