JavaScript is required

Belangrijke speler in de wijken

label

Onze medewerkers

calendar

media item image

Partou probeert niet alleen een cruciale schakel te zijn in het leven van de kinderen en ouders, de kinderopvanglocaties vormen door het intensieve contact met scholen en de gemeente vaak ook een belangrijke speler in de wijken. Marjolein Lops-Frederiks is locatiemanager van twee Partou-locaties in Spijkenisse, waar veel kinderen om meer aandacht vragen. De medewerkers van deze locatie bieden sinds kort als extra service een voedzaam ontbijt aan.

Sommige mensen spreken van een 'kwetsbare wijk' als zij het hebben over de locaties in Spijkenisse waar Marjolein werkzaam is als manager. Zijzelf heeft het liever over een 'dynamische omgeving'. Haar taak is om namens haar team van bijna veertig mensen contact te onderhouden met scholen, de gemeente en de zorginstanties in de regio. In haar geval betekent dit meer werk dan op andere locaties, erkent ze direct. "Maar dat is niet erg", voegt Marjolein daar direct aan toe. "Dit werk doe je omdat je kinderen en mensen wilt helpen. En die mogelijkheid krijgen we elke dag, heel concreet."

In de wijk wonen veel ouders die het niet zo breed hebben. Er is veel culturele diversiteit - zo vangt Partou ook kinderen op van vluchtelingen die in Nederland asiel hebben gekregen. "Je hebt het niet voor het zeggen waar je wieg staat", beklemtoont Marjolein. "Dat geldt voor de kinderen die wij opvangen, maar natuurlijk net zo goed voor hun ouders. Achter elk gezin gaat aak een verhaal schuil."

Nog alerter zijn

Op de bso en het kinderdagverblijf in Spijkenisse vangt het team bijvoorbeeld kinderen van vluchtelingen op die worstelen met alles wat zij in hun korte leven al hebben meegemaakt. "Bij die kinderen zijn we nóg alerter op wat we zien", legt ze uit. "Hoe gedragen zij zich, zijn ze bijvoorbeeld wat stiller? Of ontwikkelen zij zich minder snel dan de andere kinderen? Als je dat ziet, dan zoek je contact met instanties die wellicht kunnen helpen. Het kan bijvoorbeeld zijn, dat een kind meer zorg nodig heeft dan wij met ons team in de reguliere kinderopvang kunnen bieden."

Spijkenisse is daarin overigens geen uitzondering, beklemtoont Marjolein. "Het is helaas een landelijke trend dat het aantal zorgkinderen toeneemt", legt ze uit. "Het leven is voor veel Nederlanders de afgelopen jaren zwaarder geworden. Je ziet dat ouders met een modaal inkomen de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Je merkt dat dat soort situaties weerslag heeft op de kinderen." Medewerkers van Partou hebben een sterk verantwoordelijkheidsgevoel, merkt ze. "Je doet wat je kan binnen de mogelijkheden die wij hebben. Wij zijn pedagogisch geschoold en zien de kinderen bijna elke dag: vaak merken onze medewerkers het eerde dan de ouders als het gedrag van een kind afwijkt van hoe het zou moeten zijn."

quote

Het is een landelijke trend dat het aantal zorgkinderen toeneemt

locatiemanager

Marjolein Lops-Fredriks

Gezond ontbijt

Soms moet Marjolein constateren dat een kind meer aandacht nodig heeft dan de medewerkers kunnen bieden. "Eerst komt onze zorgcoördinator om de hoek kijken en vanuit daar wordt eventueel het Jeugdondersteuningsteam van de gemeente ingeschakeld. Die kan dan eventueel een coach vanuit coachpoint inzetten."

Maar soms kan ook een kleine aanpassing in het dagprogramma op de opvang zelf al een wezenlijk verschil maken. Zo deed de kinderopvang in Spijkenisse afgelopen jaar mee aan een pilot om de kinderen een gezond ontbijt aan te bieden. De uitkomsten van deze proef waren zo goed dat het initiatief nu tot de vaste dagelijkse routine van de medewerkers behoort.

"Het blijkt voor steeds meer ouders moeilijk om hun kind aan het begin van de dag een voedzame maaltijd aan te bieden", merkte Marjolein. "Het belang van een goede eerste maaltijd is niet te onderschatten. Als kinderen niet goed hebben gegeten, merk je dat ze de hele dag onrustig en niet-gefocust zijn." Daarom smeren de pedagogisch medewerkers van Partou nu tussen 7.30 en 8.30 uur een gezonde boterham voor de kinderen die dat willen. "Natuurlijk betekent dat extra handelingen voor de medewerkers. Maar iedereen was het er over eens dat we heel graag dat stapje extra willen doen voor de kinderen." Van de service maken nu elke dag tussen de vijf en tien kinderen gebruik.

Agressietraining

De locatiemanager zegt niet dat haar team het in de zorgwijk zwaarder heeft dan collega's in meer bemiddelde wijken. "Maar je moet wel uit het juiste hout gesneden zijn om hier te werken", knikt ze. "Kinderen met problemen vragen om nog meer aandacht, en dat geldt in sommige gevallen ook voor hun ouders." In maart heeft het hele team van de bso een agressietraining gevolgd, zodat medewerkers weten hoe zij ermee om moeten gaan als ouders boos verhaal komen halen of soms dreigend overkomen: "Het team heeft nog beter geleerd hierin hun grenzen aan te geven en weet nu nog beter hoe zo'n situatie zo snel mogelijk gede-escaleerd kan worden."

Relevante vacatures

Benieuwd naar vacatures die passen bij dit verhaal? Bekijk hieronder de relevante vacatures.

Alle vacatureschevron

Werkgebieden

Toch een kijkje nemen bij een andere afdeling? Bekijk hieronder welke afdelingen je nog meer aanspreken.

Alle werkgebiedenchevron