Het verhaal van pedagogisch medewerker Mariska

3 oktober 2022

  • Traject beroepsbegeleidende leerweg (BBL)

  • In opleiding tot pedagogisch medewerker

Kinderen zijn volgens Mariska het beste gezelschap dat je maar kunt hebben. “Kinderen zeggen meteen wat ze vinden. En zoals je misschien wel merkt, doe ik dat zelf ook,” vertelt ze lachend. “Ik vind de sfeer met kinderen gewoon heerlijk. En die sfeer mag ik nu heel vaak ervaren.”

Na ruim 15 jaar met veel plezier bij de IKEA als winkelmedewerkster te werken gooide Mariska in november 2021 het roer om. Ze startte met haar beroepsbegeleidende leerweg (BBL) bij Partou: een opleidingstraject waarbij werken en leren worden gecombineerd. “Ik houd van praktisch werken. De combinatie met leren is voor mij ideaal. Het is heel fijn dat ik een groot deel van mijn week al lekker bij Partou aan de slag kan.” Mariska werkt drie dagen per week met een grote glimlach op haar gezicht bij Partou locatie de ‘ Capelle’, in Amsterdam. De vierde dag van haar traject vult ze met theoretische stof en colleges, om haar diploma als pedagogisch medewerker niveau 4 te behalen.

Een warm gevoel bij Partou

De laatste jaren merkte dat Mariska graag toe was aan iets anders. Toen Mariska zelf kinderen kreeg, nu drie en zeven jaar oud, ging er bij haar een belletje rinkelen.  “Ik zag hoe puur en echt kinderen zijn. Wat je ziet is wat je krijgt, daar houd ik van. Voor mij was het toen meer dan duidelijk: ik wil met kinderen werken!”  Maar om de stap maken naar weer volledig naar school te gaan voelde groot voor Mariska,  in combinatie met kinderen. 

Om haar droom waar te maken, ging Mariska op zoek naar een BBL-opleiding. “Partou gaf me meteen een heel warm gevoel. Ik solliciteerde online en niet lang daarna kwam ik op gesprek”, vertelt Mariska. “Met knikkende knietjes, want ik had al 15 jaar niet gesolliciteerd”, voegt ze daar lachend aan toe. En dat warme gevoel was wederzijds: Mariska mocht bij Partou haar BBL-traject starten. “Bij Partou vond ik de ideale oplossing voor mijn situatie, vooral gezien ik zelf ook kinderen heb. Alle praktische zaken, zoals mijn weekindeling, studiemomenten en het salaris kon ik open bespreken. Dat warme gevoel bleek 100% te kloppen.” 

De combinatie van werken en leren is voor mij ideaal.”
Pedagogisch medewerker
Mariska

Écht kind zijn

Hoe het werken met kinderen haar nu bevalt? “Geweldig”, vertelt ze vrolijk. “Niet alleen omdat ik kinderen zo leuk vind, maar ook omdat ik bij Partou écht een bijdrage kan leveren aan het leven van een kind. Als pedagogisch medewerker geef je door de omgang, de gesprekjes en activiteiten met de kinderen het gevoel van  ‘echt kind zijn’ aan ze mee. Hoeveel mensen kunnen dat nu zeggen over hun baan?"

Het oog op de toekomst

In november 2022 rondt Mariska haar één jaar durende leertraject af. En daarna is ze zeker van plan om bij Partou te blijven. “Ik ben bij Partou op de juiste plek beland”, vertelt ze. “Na al die jaren zoeken”, voegt ze daar lachend aan toe. Wanneer je vraagt naar de kwaliteiten die je nodig hebt als pedagogisch medewerker, is ze hier meteen over uit: “Neem jezelf vooral niet te serieus. Probeer je in te leven in het kleine wereldje van een kind, wees geduldig. Probeer altijd op kindniveau te communiceren.” En als Mariska nog één laatste tip mag meegeven: “Als er iets is wat ik heb ervaren: het is nóóit te laat om meer te leren.”

Meer informatie over ons BBL traject

Wij geven antwoord op de meest gestelde vragen van ons BBL traject. Nieuwsgierig? Vul hieronder je contactgegevens in, en wij sturen je een e-mail!

Versturen

Meer verhalen

Naar overzicht