Het verhaal van pedagogisch medewerker Esmeralde

1 oktober 2022

  • Beroepsbegeleidende leerweg via Partou

  • Pedagogisch medewerker niveau 4 op de buitenschoolse opvang en kinderdagverblijf

Esmeralde bloeit op wanneer ze vertelt over haar werkzaamheden als pedagogisch medewerker. “Kinderen hebben zoveel liefde om te geven. Mijn werk maakt me echt gelukkig.” Werken en leren combineren: dat deed Esmeralde toen ze 2,5 jaar geleden startte met haar BBL-traject bij Partou. En dat beviel haar goed: ze studeerde cum laude af. “Ik ontdekte dat dit vak veel meer lagen heeft dan ik me ooit kon voorstellen.” 

Esmeralde is pedagogisch medewerker op Partou locaties ‘Kerklaan’ en ‘Toulouselaan’, buitenschoolse opvang en kinderdagverblijf. Daar staat ze samen met haar collega’s klaar voor de groepen ‘de Crazy Croco’s’  (7+ jaar) en  ‘de Vlinders’  (0 tot 4 jaar). Altijd al wist Esmeralde één ding zeker: haar passie? Die ligt in de zorg. “Verzorgen geeft me een geweldig gevoel. Maar welke zorg mij het beste lag? Dat wist ik nog niet zeker.” 

In ontwikkeling blijven

Het carrière pad van Esmeralde begon toen ze lange tijd geleden afstudeerde aan het Middelbaar Toeristisch Recreatief Onderwijs (MTRO). Ze werkte bij meerdere reisbureaus en woonde erna nog een tijd het buitenland. “Ik kwam terug naar Nederland als alleenstaande ouder en kon de werktijden niet meer combineren.” Esmeralde liet zich door het UWV omscholen tot administratief medewerker. “Ik werkte voor de ggz en verstandelijk gehandicaptenzorg. Dat vond ik heel interessant, maar ik wilde me verder ontwikkelen en miste het sociaal contact.”

Geen leukere baan dat dit

Esmeralde deed onderzoek naar haar mogelijkheden. Ze nam contact op met een kinderdagverblijf in de buurt. “Ik twijfelde of werken met kinderen iets voor mij was, dus vroeg ik gewoon of ik een dag mee mocht lopen. Dat vonden ze hartstikke leuk, en ik dus ook! Zo wist ik meteen dat werken met kinderen iets voor mij was”, vertelt ze lachend. “De fles geven, spelen, knuffelen, er bestaat toch geen leukere baan?”

Vertrouwen vanaf het begin

Vastberaden om van die ene dag een loopbaan te maken, zocht Esmeralde een opleiding tot pedagogisch medewerker. “Tijdens die zoektocht kwam ik uit bij het BBL-traject van Partou.” Bij dit traject wordt werken én leren met elkaar gecombineerd. “Partou sloot precies aan op mijn wensen. Ik kon mijn situatie open bespreken: van financiën tot de werkdagen. Het vertrouwen was er vanaf het begin.”

Werken bij Partou heeft me zelfvertrouwen gegeven”
Pedagogisch medewerker
Esmeralde

Kinderen helpen met groeien

Naast al het plezier wat Esmeralde met de kinderen heeft, komen bij haar baan ook de nodige uitdagingen voorbij. “Het is belangrijk dat je met de kinderen communiceert en leert het ritme van hun dag te volgen. Werken bij Partou heeft me daar echt inzicht in gegeven. Hoe langer ik dit werk doe, hoe meer zelfvertrouwen ik krijg.” Volgens Esmeralde zijn die uitdagingen belangrijke leermomenten. “Door communicatie bouw je een vertrouwensband met de kinderen op. Dat is heel speciaal. Het is fantastisch om te zien hoe ze groeien en ontwikkelen. En dat ik ze daarbij mag helpen.”

Begeleiding bieden aan anderen

Toekomstplannen? Daar heeft Esmeralde wel een idee bij. Na de zomer start ze met een Partou training waardoor zij later zelf BBL-studenten zal begeleiden. “Ik ken het BBL-traject natuurlijk door en door.” En dat heeft ze wel bewezen met haar afstuderen. “Het is geweldig dat ik dat bereikt heb. Ik ben er echt trots op. De begeleiding die ik kreeg bij Partou is enorm waardevol en wil ik ook aan nieuwe studenten meegeven. Alle lagen van dit vak ook aan anderen laten zien, dat is mijn doel”, vertelt Esmeralde lachend.

Meer informatie over ons BBL traject

Wij geven antwoord op de meest gestelde vragen van ons BBL traject. Nieuwsgierig? Vul hieronder je contactgegevens in, en wij sturen je een e-mail!

Versturen

Meer verhalen

Naar overzicht