Aan het woord: Stefan Winkel

8 juni 2021

Pedagogisch medewerker zijn maakt mij gelukkig!

Het roer ging om en ik maakte de beslissing om de PABO-opleiding te volgen. Ik zal het moment -dat ik als stagiaire op een basisschool werkte, en ik merkte dat er een kind niet goed in haar vel zat- nooit meer vergeten. We zijn samen het gesprek aangegaan en door simpelweg te praten en haar een veilig gevoel te geven, kon zij met een gerust gevoel verder met haar dag. Alles viel na deze gebeurtenis op zijn plek; ik wil in de kinderopvang werken en een bijdrage kunnen leveren aan de eerste belangrijke jaren van een kind. Van deze beslissing heb ik nooit spijt gehad.

We zijn allemaal zorgzame personen

Inmiddels werk ik ruim 7 jaar als vrijwel ‘enige man’ tussen de vrouwen als pedagogisch medewerker. Voelt dat gek? Nee totaal niet! We zijn allemaal zorgzame personen en hebben als hoofddoel om goed voor de kinderen te zijn, dus heb je die klik automatisch al. En daarbij heerst er een informele en vrolijke sfeer, waardoor ik iedere dag met plezier naar het werk mag gaan.

Tijdens mijn rechtenstudie kwam ik er al vrij snel achter dat ik de verkeerde richting had gekozen. Wat ik wel wist? Dat ik met kinderen wilde gaan werken!
Pedagogisch medewerker
Stefan Winkel

Kinderen zien groeien

De puurheid van de kinderen is fantastisch! Je krijgt de meest leuke, grappige en ook eerlijke opmerkingen naar je hoofd geslingerd en dat zorgt voor lachwekkende situaties. Iedere dag maak je weer andere dingen mee en je bouwt echt een band op. Het is fijn om de ouders aan het einde van de dag te spreken. Ik laat de kinderen direct praten in het bijzijn van de ouders door de “Hoe ging het met jou vandaag” vraag te stellen. Bij een jonge peuter, die dat nog niet zo goed kan verwoorden, vraag ik of hij/zij het een leuke dag vond. Bij oudere peuters vraag ik wat ze het leukste moment van de dag vonden en met wie ze hebben gespeeld. Ik vul het daarna altijd aan met context, maar ouders komen voor hun kind, en wat is er dan leuker dan het primaire antwoord niet van mij, maar van het kind zelf te krijgen? Vol trots zie je de ouders na het gesprek met de kinderen weggaan en dat geeft een heel goed gevoel.

Meer verhalen

Naar overzicht