JavaScript is required

werken tijdens de ramadan 3 tips

label

Onze medewerkers

calendar

media item image

De vastenmaand ramadan is voor pedagogisch medewerker Ahlam (28) ‘een soort van spirituele reset.’ De mooiste tijd van het jaar. Ze vertelt enthousiast hoe dat komt én hoe ze vasten en werken slim combineert. “Ik was een jaar of tien toen ik mijn ouders vroeg of ik ook mocht vasten. Zij leerden me dat dat op die leeftijd nog helemaal niet hoeft, maar ik mocht het wel een paar uurtjes proberen.” Pas jaren later vastte ze de hele maand. In die tijd viel ramadan in de winter, de dagen waren kort en koel. “Ik vond het helemaal niet moeilijk.”

Tijd voor elkaar

“Maar weet je, in de heilige maand ramadan gaat het helemaal niet alleen om het vasten. Het gaat om zelfdiscipline, spirituele groei en bezinning. Daar train je jezelf in. Ik probeer extra liefdevol naar anderen te zijn, dus ook geen ruzie te maken en gewoon mijn best te doen.”

“En wat ook zo leuk is: ik werk vaak tot half zeven en als ik dan thuiskom, heeft iedereen al gegeten. Elf maanden lang zijn we allemaal druk, druk, druk. Maar in deze maand eten we altijd samen. Mijn ouders, broertjes en ik. Lekker kletsen, er is eindelijk weer echt tijd voor elkaar. Overal voel je die saamhorigheid.

Ook mensen die niet meedoen, tonen begrip.” En dat zorgt thuis, op straat en op het werk voor een hele bijzondere sfeer.

1. Slim eten voor energie

Er zijn drie dingen waar Ahlam altijd scherp op is als ze vast, omdat ze deze maand ook gewoon werkt. Ten eerste: “Ik zorg dat ik voldoende energie heb door mijn maaltijden goed te plannen. Daarnaast eet ik gezonde, voedzame maaltijden. De chocola laat ik deze maand dus even liggen. Dat vraagt wat zelfdiscipline, maar voelt ook heel goed.”

2. Af en toe rust nemen

Rust is ook heel belangrijk, bijvoorbeeld tijdens het eten. “Elf maanden van het jaar eet ik mee met de kinderen op de bso. Ook deze maand schuif ik aan, maar ik maak er wel een rustmoment van. De kinderen weten dat ik vast en hebben altijd heel veel leuke vragen en verhalen. Daar geniet ik echt van.”

3. Samen werken

Tot slot zorgt Ahlam ervoor dat haar collega’s weten wanneer ze wel en niet vast. “Ik voel me soms wel moe, maar dan kunnen we taken ruilen. We doen het werk echt sámen.”

In de Partou-activiteitendatabase DoenKids staan verschillende activiteiten voor kinderen rondom het thema ramadan. “Dat vind ik heel mooi om te zien. En het maakt het makkelijker om erover te praten. Ik werk op een heel multiculturele groep. We zijn ons allemaal bewust van alle verschillen, culturen en religies. Dus vieren we straks samen Eid al-Fitr (ook wel Suikerfeest genoemd), maar door het jaar heen ook allerlei andere feesten. Dat is leuk hoor.”

Respect voor elkaar

“Voor mij staat ramadan voor zelfdiscipline én gezelligheid,” vertelt Ahlam. “Het zorgt elk jaar weer voor mooie leermomenten. We leren de kinderen om diversiteit te omarmen. Want iedereen – hoe of wie je bent, maakt niet uit – iedereen is welkom. Iedereen is mens. Iedereen verdient respect. Dát is wat ik de kinderen als pedagogisch medewerker graag wil meegeven. Als ze later volwassen zijn en dan respect hebben voor anderen, dan is mijn missie volbracht.”

Relevante vacatures

Benieuwd naar vacatures die passen bij dit verhaal? Bekijk hieronder de relevante vacatures.

Alle vacatureschevron

Werkgebieden

Toch een kijkje nemen bij een andere afdeling? Bekijk hieronder welke afdelingen je nog meer aanspreken.

Alle werkgebiedenchevron