JavaScript is required
searchclose

Van afstudeerscriptie naar werken op een bso

label

PM magazine

calendar

media item image

Anouk van der Kolk (22) werkt inmiddels één jaar bij de bso in Berkum, een buurtschap buiten Zwolle. Haar afstudeerscriptie ging over hoe kinderen méér betrokken kunnen worden bij de dagelijkse gang van zaken op de opvang. De kennis die Anouk opdeed, brengt zij nu in de praktijk.

Kinderparticipatie

“Ik kwam met Partou in contact tijdens mijn afstudeerstage hbo. We mochten zelf kiezen wat we wilden onderzoeken, ik merkte dat ik de pedagogische kant heel interessant vond. Bij de locatiemanager in Zwolle deed ik mijn onderzoek over kinderparticipatie in de opvang. Ik denk dat het heel belangrijk is dat de kinderen zelf óók betrokken worden en een stem krijgen in de dagindeling.

Kinderraad

Na mijn stage vroeg de locatiemanager of ik wilde blijven. En om wat ik in mijn onderzoek had ontdekt in de praktijk te gaan brengen. Het is goed om al jong te leren dat iedereen meetelt, dat iedereen ideeën kan aandragen om dingen beter te maken. De oudste groep heeft nu zelfs een kinderraad. En op de bso is een ideeënbus waar kinderen suggesties in kunnen stoppen.

Het pakt heel goed uit, je motiveert de kinderen enorm om te leren na te denken over wat ze precies willen. Bij de jongere groepen is het wat moelijker, die vinden het soms nog lastig om zelfstandig keuzes te maken. We hebben wel de Kinderkrachtkoffer natuurlijk die alle locaties hebben. Daarin zitten inspirerende werkvormen om ook de jongere kinderen op een speelse manier te kunnen betrekken bij de besluitvorming op de bso. Je merkt dat de kinderen daar heel enthousiast van worden.

Relevante vacatures

Benieuwd naar vacatures die passen bij dit verhaal? Bekijk hieronder de relevante vacatures.

Alle vacatureschevron

Werkgebieden

Toch een kijkje nemen bij een andere afdeling? Bekijk hieronder welke afdelingen je nog meer aanspreken.

Alle werkgebiedenchevron