Kinderen lachen vaker dan volwassenen

14 juli 2021

Al meer dan 26 jaar ga ik elke dag met plezier naar mijn werk

En als ik een minder goede start van mijn dag heb dan vrolijken mijn bso-kinderen mij altijd weer op. Ik word vooral blij als ik de jongens en meiden zie genieten tijdens activiteiten. Zoals samen schaken, muziek maken of een graffiti workshop doen. Daarnaast vind ik de zomervakantie altijd erg leuk. We staan dan met onze bso op een camping. De kinderen hebben hier alle ruimte. Het is heerlijk om ze te zien ravotten, hutten bouwen en voetballen. Allemaal momenten waardoor ik veel voldoening uit mijn werk haal. 

Grappige uitspraken van kinderen

Wat ik ook zo leuk aan kinderen vind, is dat ze goudeerlijk en grappig zijn. Ze zeggen de leukste dingen op de meest onverwachte momenten. Zo was er onlangs een jongetje op mijn groep waarvan zijn onderbroek iets boven zijn broek uitstak. Toen zei een meisje tegen hem: ‘Wat een mooie onderbroek.’ Hij keek naar beneden en antwoordde: ‘Oh nee, ik heb mijn onderbroek van donderdag aan en het is vandaag maandag.’ Nu zijn kinderen natuurlijk niet altijd vrolijk, maar ik kan je wel vertellen dat kinderen veel vaker lachen dan volwassenen. En dat werkt aanstekelijk.

Opbouwen van een band

Ik heb heel veel plezier in mijn werk. Sommige kinderen zie ik drie, vier of zelfs vijf keer per week en dan acht jaar lang. Je bouwt een band met ze op. Ik bewaar alle foto’s van de kinderen die bij mij op de groep zitten. En geen enkel afscheidscadeautje gaat de prullenbak in. Ik heb inmiddels al tientallen plakboeken met tekeningen en knutselwerkjes in de kast liggen. Regelmatig kom ik ook volwassenen tegen die vroeger bij mij op de bso zaten. Veel herkennen mij dan nog. Ik maak dan graag een praatje met ze.“

Meer verhalen

Naar overzicht