Zo leuk is werken in de kinderopvang

24 januari 2022

Personeelstekorten in de kinderopvang

“Wij zijn een heel positief team”, vertelt Bianca Mafait, locatiemanager van meerdere Partou-locaties in Zwolle. “Die mindset maakt het heel prettig en plezierig om bij ons te werken. Ik probeer elke dag alles goed te laten draaien en mijn team werkt daar volop aan mee.”

Bianca werkt al bijna 25 jaar in de kinderopvang en heeft dus van alles meegemaakt. “Je moet nu harder je best doen dan een paar jaar geleden. Het is een andere periode. Maar als je met z’n allen de hele dag blijft roepen hoe veel en hoe zwaar het allemaal wel niet is… Het is zonde om daarin te blijven hangen, daar bereik je niks mee.”

De locatiemanager voelde zich vanaf het begin als een vis in het water in de kinderopvang. En na al die jaren nog steeds. “Ik ben eigenlijk nauwelijks met tegenzin naar mijn werk gegaan”, zegt ze. De laatste tijd kreeg Bianca echter een vervelend gevoel van al die negativiteit in de media en op social media. “Het was overal! ‘Het lukt niet, de groepen zijn te vol, de aantallen zijn te hoog’, las ik dan. Natuurlijk is het moeilijk om goede mensen te vinden, maar wij hebben dat wél voor elkaar. Wij doen het gewoon goed. We houden ons aan de regels. En ouders zijn blij met ons!"

Stapje extra voor elkaar

Ook Nadia van Oene wordt gelukkig van de kinderopvang. Ze werkt nu zo’n vijf jaar als pedagogisch medewerker, waarvan drie jaar bij Smallsteps/Partou in het team van Bianca. “Natuurlijk zijn het pittige tijden. Iedere dag is er wel wat. Bijvoorbeeld een zieke, of iemand moet testen omdat hij of zij in contact is geweest met iemand met corona. Maar iedereen in ons team heeft het hart op de goede plek zitten en wil er staan voor z’n collega. Nét dat stapje extra zetten voor elkaar.”

Dankbare ouders

In tijden van crisis blijkt goede, vertrouwde kinderopvang essentieel om de samenleving te laten draaien. Zonder een veilige plek waar ze hun kinderen naartoe kunnen brengen, kunnen ouders hun werk niet doen. Bij heel veel mensen is dat kwartje wel gevallen, denkt Nadia. “Ouders zijn enorm dankbaar dat hun kindje nog steeds gewoon kan komen, dat spreken ze ook naar ons uit. Ze zijn bovendien heel blij met adviezen die wij hen kunnen geven.”

“Ouders zijn altijd blij als hun kind na een leuke dag bij ons weer vrolijk in hun armen rent. Die kleine dingen vind ik heel belangrijk, daardoor kom ik elke dag weer met een fijn gevoel naar mijn werk”, aldus de pedagogisch medewerker.

Tranen van het lachen

Onlangs kwam Nadia op social media een quote tegen die haar bijbleef: ‘Pessimisme is heel erg aanstekelijk, maar optimisme net zo.’ Ze vindt dat we daar met z’n allen dus net zo veel aandacht aan moeten besteden. “Als één iemand ergens zijn onvrede over uit, is het heel makkelijk om daarin mee te gaan. Maar ik merk in ons team dat we daar niet aan meedoen. Vanavond hebben we bijvoorbeeld een ‘teamuitje’. Helaas moet dat nu even via Teams, maar we maken er toch het beste van. Ik weet zeker dat iedereen straks weer tranen van het lachen heeft.”

Groeien met Partou

Wat Nadia ook enorm aanspreekt in de kinderopvang en dan met name bij Partou, is dat je heel goed door kunt groeien. “Er is een kort lijntje met je leidinggevende over hoe je alles wil vormgeven in je carrière. Als je er behoefte aan hebt om iets anders te gaan doen of jezelf te ontwikkelen, is daar altijd wel een manier voor. Je kunt heel veel verschillende kanten op.”

Meer verhalen

Naar overzicht